یادی از بزرگان هنر سرزمینم گیلان(خسرو گلسرخی)

1401/04/04


خسرو گلسرخی شاعر و نویسنده مردمی در روز دوم بهمن 1322 در شهر رشت متولد شد نام پدرش قدیر بود که گلسرخی در سن 5/1 سالگی این تکیه گاه را از دست داد مادرش بانو شمس الشریعه وحید نام داشت که بعد از مرگ همسرش، خسرو و برادر دو ساله اش فرهاد را نزد پدرش حاج شیخ محمد وحید که در قم می زیست برد. وحید مرد مبارزی بود که در کنار میرزا کوچک خان جنگلی در نهضت جنگل جنگیده بود و بالطبع هنوز هم همان روحیه مبارزه در وجودش بود خسرو توسط چنین مبارزی تعلیم دید و تحت تاثیر نظرات او قرار گرفت حتی شعرهایی به نام جنگلی ها و دامون در این رابطه گفت (دامون به معنی پناهگاه و انبوهی سیاهی جنگل است). در سال 1341 پدر بزرگش فوت کرد آن زمان خسرو دوران تحصیل ابتدایی و متوسطه را در مدارس حکیم سنایی و حکیم نظامی به پایان رسانده بود و بعد از فوت پدربزرگش می بایست چرخ معاش خانواده را بگرداند او و برادرش فرهاد به تهران عزیمت کردند و در خانه ای کوچک در محله امین حضور سکنی گزیدند او روزها کار می کرد و شب ها درس می خواند. خسرو در این سالها از ادبیات نیز غافل نبود در طی این سالها اشعار و مقالات و نقدهای بسیار بر آثار ادبی از سوی او با نام های غیر واقعی و مستعاری چون دامون – خ ، گ – بابک رستگار – افشین راد – خسرو کاتوزیان به چاپ رسید در این زمان گلسرخی، با آموختن زبان فرانسه به طور کامل و زبان انگلیسی در دوره دانشگاهی، دست به ترجمه های ادبی نیز می زد.
کار جدی او در شعر از سال 45 شروع شد. در سال 48 با عاطفه گرگین شاعر و نویسنده همفکرش ازدواج کرد زندگی در کنار عاطفه و تاثیر پذیری از افکار او آثار گلسرخی را غنی تر کرد بطوری که دوران شکوفایی فکری و خلاقیت او در مطبوعات در سالهای 48 تا 52 می باشد البته هیچ اثری از خسرو در زمان حیاتش، به جز آنچه در مطبوعات و جنگ ها انتشار یافت به صورت کتاب چاپ نشد. تنها چیزی که میتوان به عنوان کتاب چاپ شده در میان نوشته های او سراغ گرفت، مقاله ای ست با عنوان ” سیاستِ هنر، سیاستِ شعر” این مقاله برای اولین بار به صورت جزوه از سوی انتشارات (کتاب نمونه) به مدیریت بیژن اسدی پور انجام گرفت. اما بعدا” کاوه گوهرین مجموعه آثار خسرو را در دو مجموعه به نام های ”دستی میان دشنه و دل” و ” من در کجای جهان ایستاده ام” چاپ کرد که این دفتر نیز در آن است. خسرو برای چاپ کتابهایش با (کتاب نمونه) قرارداد بسته بود که به انجام نرسید و بعدها یکی از این دو مجموعه، با نام انتخابی خود گلسرخی “ ای سرزمین من“ چاپ شد. انتخاب نام “پرنده خیس” برای مجموعه دوم به توصیه عمران صلاحی انجام شده است. عمران صلاحی وبیژن اسدی پور که از دوستان گلسرخی بودند تأکید کرده اند که خسرو قصد داشت این نام را بر مجموعه ای از شعرهایش بگذارد.
او چهار سال در کنار همسرش زندگی کرد و ثمره این ازدواج فرزندی به نام دامون بود مدتی بعد از دستگیری گلسرخی عاطفه گرگین نیز دستگیر شد و در دادگاه نظامی به چهار سال زندان محکوم شد با به زندان افتادن او سرپرستی دامون به برادرش سپرده شد. (هم اکنون دامون همراه مادرش در پاریس زندگی می کند).
بیشترین علت دستگیری گلسرخی عضویت در محفلی بود که موقع دستگیری مدت یکسال بود که از این محفل بریده بود در اوائل ورود به آن محفل او متوجه شد که جز حرف و خیال‏بافی و احیانا” چپ‏روی‏های نمایشی و خطرناک هیچ نیست . در آغاز ورود به آن جمعیت کذایی برای اینکه همسر و تنها پسرش را از این گرداب دور کند، ظاهرا از خانواده خود برید. و با عاطفه گرگین تبانی کرد و کوشید تا در انظار این طور جلوه دهد که به علت اختلاف و عدم تفاهم جدا از خانواده خود زندگی می‏کند و این رشته خانوادگی در حال گسستن است. عاطفه در این ظاهرسازی مصلحتی او را یاری می‏داد،
خسرو گلسرخی در 29 بهمن 1352 به جرم شرکت در طرح گروگانگیری رضا پهلوی علیرغم اینکه به خاطر بودن در زندان ساواک هرگز نمی توانست چنین کاری را انجام دهد و صرفا” به خاطر دفاع از عقایدش در دادگاه نظامی به اعدام محکوم و در میدان چیت گر تیر باران شد …
دادگاه نظامی گلسرخی و دوست همرزمش کرامت الله دانشیان و دفاعیه ای که خسرو گلسرخی کرد هنوز در پیکره تاریخ ایران می درخشد و یکی از صحنه های باشکوه ایستادگی بر سر آرمان تا پای جان است او دفاع خود را چنین آغاز کرد:
به نام نامی مردم:
من در دادگاهی که نه قانونی بودن و نه صلاحیت آنرا قبول داردم از خود دفاع نمی کنم بعنوان یک مارکسییت خطابم با خلق و تاریخ است هر چه شما بر من بیشتر بتازید من بیشتر بر خود می بالم چرا که هر چه از شما دورتر باشم به مردم نزدیکترم و هر چه کینه شما به من و عقایدم شدیدتر باشد لطف و حمایت توده مردم از من قوی تر است حتی اگر مرا به گور بسپارید که خواهید سپرد مردم از جسدم پرچم و سرود می سازند.
او در ادامه گفت زندگی امام حسین نمودار زندگی کنونی ماست که جان بر کف برای خلقهای محروم میهن خود در این دادگاه محاکمه می شویم او در اقلیت بود و یزید بارگاه و قشون و حکومت و قدرت داشت او ایستاد و شهید شد هر چند که یزید گوشه ای از تایخ را اشغال کرد ولی آن چه که در تداوم تاریخ تکرار شد راه حسین و پایداری او بود نه حکومت یزید آن چه را که خلقها تکرار کردند و می کنند راه حسین است.
وقتی دادگاه نظامی حکم اعدام گلسرخی و دانشیان را قرائت کرد آن دو فقط لبخند زدند و بعد دست یکدیگر را به گرمی فشردند و در آغوش هم فرو رفتند
محبوبیت گلسرخی و دانشیان ترس ساواک را برانگیخت آنها به تکاپو افتادند تا شاید در آخرین لحظات در آنها رسوخ کنند به آنها که با شکیبایی منتظر تیرباران بودند پیشنهاد شد که از شاه تقاضای عفو کنند اما آنها فقط پوزخند زدند ساواک وقتی دید با هیچ حربه ای قادر به فریب آنها نیست به گلسرخی پیشنهاد داد که دامون پسرش را قبل از تیرباران ببیند اما گلسرخی به این پیشنهاد هم جواب منفی داد و این در شرایطی بود که همه سلولهای بدنش نام دامون را فریاد می کشید او می دانست که دامون نقطه ضعف اوست و دامون می تواند او را به زندگی امیدوار کند زندگی که او می خواست از دست بدهد تا به وظیفه اش عمل کند آری برای او مرگ یک وظیفه بود وقتی از او تقاضای ندامت نامه می کنند تا در نتیجه دادگاه تخفیف دهند او می گوید هیچ کس از زندگی در کنار زن و فرزند گریزان نیست من مثل هر انسانی زندگی را دوست دارم و دوست دارم مثل هر پدری رنگ چشمان فرزندم را ببینم اما راهی را که انتخاب کرده ایم باید به پایان ببریم مرگ ما حیات ابدی است ما می رویم تا راه و رسم مبارزه بماند اگر من ندامت نامه بنویسم کمر مبارزان را خرد نکرده ام ؟؟؟
در سحرگاه 29 بهمن وقتی او را به چوبه اعدام بستند هنوز لبخند می زند و می خواهد که چشمانش را نبندند چون می خواست با دیدن خورشید به سرای باقی بشتابد …

10 ❤️
برای نظر دادن وارد شوید یا ثبت نام کنید .

2022-06-25 10:05:45 +0430 +0430

یه آشغال کمونیست،یه تیکه مدفوع چپگرا…این و امثال این ازگل که باس رید رو قبرشون همه در بدبختی امروز ما ملت سهم بزرگی دارن

6 ❤️

2022-06-25 12:32:57 +0430 +0430

↩ mofo56
نظر شما برای بنده محترم هست ولی من وجه هنری و شعرهای ایشون مد نظرم بود به عقاید و ایدئولوژی ایشون کاری نداشتم 🙏

1 ❤️

2022-06-25 12:35:23 +0430 +0430

↩ مرد عصبانی
نظر شما محترمه ولی بنده به عقاید و ایدئولوژی که پیروش بودن کاری نداشتم منظور از زدن تاپیک برای ایشون شخصیت هنری و شعرهاشون بوده…

1 ❤️

2022-06-25 14:04:44 +0430 +0430

↩ مرد عصبانی
به نظر شما احترام میگذارم دوست عزیز
ولی اجازه بدید نظر خودم رو براساس قضاوت و بینش خودم از شخصیت ایشون داشته باشم و به نظر بنده هم احترام بگذارید لطفا…
من هنوز هم ایشون رو در هنر مرد بزرگی میدونم و به عقاید راستگرایانه و چپ گرایانه ایشون کاری ندارم چون با شعر ها و دستنوشته هاشون زندگی کردم و دوستشون داشتم…
درخصوص اینکه برخورد ساواک با ایشون چگونه بود نمیشه قضاوت کرد و میشه گفت گفته شما هم ممکنه صحیح باشه…
اینکه من چرا نقل کردم این مورد رو هم دلیل داشتم خواستم این بعد از شخصیت ایشون که پایداری بر روی عقیده خودشون بوده رو هم نشون بدم چون کار ما قضاوت شخصیت ایشون نیست بدرد ما هم نمیخوره که وقت بگذاریم…
فقط برخی ابعاد شخصیت ایشون که باعث سرودن این شعرها شده رو مطرح کردم تا خواننده با سبک ایشون در هنر آشنا بشه…
در کل ممنونم که وقت گذاشتین و مزین کردین تاپیک بنده رو با نظراتتون 🙏

0 ❤️

2022-06-25 14:35:05 +0430 +0430

↩ وحید_لاهیجی
زنا زاده های چپول کمونیست همین جاکشا زندگی مارو گاییدن
کیر به قبر مرده و زندشون

1 ❤️

2022-06-25 15:17:03 +0430 +0430

↩ وحید_لاهیجی
هنر یه آدم از ایدئولوژی و عقیده ش جدا نیست.نمیشه یه آدمی مارکسیست باشه و این در نوشته ها و شعرهاش بازتاب پیدا نکنه

1 ❤️

2022-06-27 07:17:59 +0430 +0430

↩ mofo56
تا حدی ایدئولوژی در شعرهاشون تاثیر داشته نمیشه منکر این قضیه شد ولی عاشقانه های جذابی هم داشتن ایشون مخصوصا وقتی با سرکار خانم عاطفه گرگین آشنا شدن…

و با هر اشاره ی دستت

دریا میانِ رگم خواب می رود

ای مخملی که سرو

گُلبوته هایِ حرفِ تو را سبز می کند…

((خسرو گلسرخی))

0 ❤️

2022-06-27 07:22:17 +0430 +0430

↩ سعییییییییید
مقصر بدبختی امروز ما یه نفر یا یه قشر آدم نیست امثال من و شما هستیم که به جای اینکه مردانه وایستیم و جلوی بدبختی رو بگیریم به امثال گلسرخی ناسزا میگیم…
دوست عزیز آقای گلسرخی بابت عقیده خودش( هرچند همه ما موید این هستیم که راهش اشتباه بوده و خودش تو همین عکسی که در تاپیک هست اذعان کرده از بی عرضگان همین برهه از تاریخ بوده)جان خودش رو داده…
حالا کاری نداریم اشتباه کرده یا کار درستی کرده…
بیا از خودمون یه سوال بپرسیم ما چیکار کردیم در همین برهه زمانی؟!!
چنتا فحش و ناسزا که به عاملان وقایع این برهه دادیم همین؟!!

1 ❤️

2022-06-27 07:40:33 +0430 +0430

درود بر شما . هیچ انسانی از اعدام و کشته شدن هموطنش خوشحال نمیشه اما این افکار و ایدیولوژیهای چپ کمونیست که از دیر باز توسط روسیه کثیف به این افراد و خیلیهای دیگر رسوخ کرده بود یکی از علل کودتا و شورش 57 بود و حاصلش هم زنده بودن در مقابل زندگی امروز ماست . مرگ بر روسیه و افکارش

1 ❤️

2022-06-27 12:20:06 +0430 +0430

↩ Arash.Eshghbaz
دروود بر شما خوشحال شدم از اینکه در تاپیکم نظرتون رو گفتین…
همیشه وقتی به این بحث ها میرسم یه مثال میزنم و همه مخالفان و موافقان وادار به سکوت و تفکر میشن…
هیچوقت نمیتونیم از امثال گلسرخی ایراد بگیریم چون ما در اون زمانه نبودیم که بخواهیم ایشون رو محاکمه کنیم که چرا و به چه دلیل با اون افکار احمقانه باعث وضعیت امروز ما شدند…
بله شاید ما هم در اون زمان بودیم با توجه به سطح فرهنگ اون موقع و دستنوشته ها و کتابها و نبود رسانه های جمعی همگانی مثل اینترنت که اکنون هست سطح بینشمون اونقدری پایین بود که گرفتار همین گروه ها میشدیم…
بجای اینکه از سرگذشت امثال گلسرخی درس بگیریم و الان تو دام افکار و ایدئولوژی های مسموم دوروبرمون نیفتم و راه درست رو انتخاب کنیم برای آینده خودمون داریم به امثال ایشون فحش و ناسزا میدیم و فقط خسته میکنیم خودمون رو که بنظرم کاری عبث و بیهوده هستش 🙏

1 ❤️

2022-06-27 18:50:29 +0430 +0430

↩ وحید_لاهیجی
درود مجدد . کاملا باهاتون موافقم این بنده خداها قربانی افکار پوسیده زمانشان هستند تازه اینها روشنفکران بودند چه برسه به مردم عادی یعنی باید این اتفاقها می افتاد تا ما امروز به این سطح از آگاهی برسیم .پاینده و سرافراز باشید

1 ❤️

2022-06-28 07:22:23 +0430 +0430

↩ Arash.Eshghbaz
درووود همیشگی بر شما
تقدیم به اندیشه پاک و ستودنی شما…
دولت ها
بر آماجِ هر خیابان ،
بالغ می شوند
ژنرال ها به نامِ حقوقِ بَشر ،
شیپور می کِشند
امّا تو با گندُمَکِ واژهْ پوش !
و من با دقایق
مُتّحد شدیم :
تا هرگز از مرگ
نَهراسیم …
■ برتولت برشت

1 ❤️







‌آگهی‌های دوستیابی

نمایش آگهی های دوستیابی بستگی به علاقه شما دارد. برای دیدن آگهی مرتبط با علاقه تان لطفا پروفایل تان را » ایجاد یا ویرایش کنید «